Уставниот суд на БиХ ги поништи одлуките на Парламентот на РС за пренесување на надлежностите на ниво на ентитети

Од:

Уставниот суд на БиХ ги укина одредбите од Декларацијата за уставните принципи на Народното собрание на Република Српска, како и заклучоците за трансферот на надлежностите од државно на ниво на ентитет, што парламентот на РС ги усвои во декември минатата година.

dobivaj vesti na viber

Уставниот суд на БиХ ја донесе оваа одлука откако петнаесет членови на Претставничкиот дом на Парламентот на БиХ иницираа спор меѓу Босна и Херцеговина и Република Српска.

Судот ги поништи заклучоците на Националното собрание на РС за трансферот на надлежностите од државно на ниво на ентитети во областа на одбраната, судството и индиректното оданочување.

Укинатите одредби престануваат да важат следниот ден од на објавувањето на одлуката во Службен весник на БиХ.

На 10 декември минатата година, Националното собрание на РС усвои низа заклучоци кои предвидуваа усвојување на закон за основање на Армијата на РС, Високиот судски и обвинителски совет на РС, како и ентитетот Управа за индиректно оданочување.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

ЕУФОР: Почнува распоредувањето германски војници во составот во БиХ

А1он

Повеќе од 95.000 граѓани се откажале од државјанството на БиХ

Двајца убиени на селска прослава во БиХ

Во Босна и Херцеговина забранета изградбата на мали хидроцентрали

Ана Ололовска

Рекордна инфлација од 14,4 отсто во Босна и Херцеговина

Ана Ололовска

Шести економски форум на БиХ, главен фокус на целите за одржлив развој

Ана Ололовска