Упатства до грчките царински служби по стапувањето на сила на Договорот од Преспа

Од:

Независниата служба за јавни приходи на Грција, преку циркулар ги известува царинските служби за процедурите за размена, промените и праксите со Северна Македонија, по стапувањето на сила на Договорот од Преспа.

Документот е со датум 13 март, содржи општ дел и дел со специјални упатстава за транзит, увоз, извоз, патници и превозни средства во кои детално се објаснети упатствата и насоките до царинските служби, а е сличен со циркуларот од грчкото МНР со упатства до јавните служби, испратен минатиот месец, јави дописничата на МИА од Атина.

На почетокот од циркуларот, објаснето е дека од 12 февруари уставното име на земјата е „Република Северна Македонија“, а краткото име „Северна Македонија“ и важи за сите употреби.

-Сите документи што ќе ги издава соседната земја (патни документи, лични карти, возачки дозволи, потврди итн), секаков вид на службена пошта и пропратен материјал што доаѓаат од властите на соседната земја што се со датум на издавање по стапувањето на сила на договорот, ќе треба да бидат со новото име и термините што се однесуваат на земјата, пишува во циркуларот и е објаснето дека за веќе постоечките документи предвидени е “техничи” и “политички” преоден период, согласно членот 1 (3) од Договорот од Преспа.

“Техничиот” преоден период се однесува на документите за меѓународна употреба, за кои е предвиден рок од најмногу пет години, а “политичкиот” за документите за внатрешна употреба чија промена е поврзана со отворањето поглавја во процесот н преговри со ЕУ.

Во циркуларот е објасеното дека повеќе не важат имињата “Република Македонија” и “поранешна југословенска Република Македонија”, а во случај во официјалната службена пошта на властите од двете земји да нема придржување до правилната употреба на името и термините, службената пошта, нема да биде примена и ќе се враќа назад до испраќачот.

При увозот, според циркуларот, треба да стои кодот “МК: Северна Македонија” во делот што се однесува на земја испраќач или земја на потекло, додека пак во однос на трговските имиња и трговските ознаки објаснето е дека царинските служби не се обврзани да контролират, бидејќи врз основа на Договорот од Преспа, предвидено е формирање Меѓународна група.

Би можело да ве интересира

Во грчкиот парламент доставен новиот нацрт закон за азил

Жители од северна Грција не дозволија бегалци и мигранти да бидат сместени во нивното село

Пронајдено мртво исчезнатото дете по судирот на чамец со мигранти и брод на грчката крајбрежна служба

Коѕијас: Владата го поткопува Договорот од Преспа

Мицотакис: Грција го поддржува европскиот пат на земјите од Западен Балкан

Исчезнати две лица по судир на чамец со мигранти и брод на грчката крајбрежна служба