Судот од Стразбур ја осуди Бугарија за неефикасна истрага за наводите за сексуално злоупотреба деца сместени во институција

Од:

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) од Стразбур во пресудата донесена од Големиот совет, во случајот Х и други против Бугарија (апликација бр. 22457/16), во врска со наводите за сексуална злоупотреба на три деца во дом за деца во Бугарија, пред нивното усвојување од италијанска брачна двојка во јуни 2012 година, оцени дека Бугарија не спровела ефективна истрага.

Во пресудата на ЕСЧП се вели дека апликантите, поради нивната млада возраст и нивната состојба како деца лишени од родителска грижа и сместени во институција, биле во особено ранлива позиција и дека сексуалната злоупотреба и насилство за кое се претпоставува дека го претрпеле, под претпоставка дека се утврдени, се доволно сериозни за да спаѓаат во опсегот на член 3 од Конвенцијата.

Едногласно, судиите на ЕСЧП одлучија дека нема повреда на суштинскиот аспект на членот 3 (забрана за нехуман или понижувачки третман) на Европската конвенција за човекови права. Особено смета дека нема доволно информации за да заклучи дека бугарските власти знаеле или требало да знаат дека жалителите биле изложени на реален и непосреден ризик да бидат подложени на лошо постапување, за да им се создаде обврска да преземат конкретни превентивни мерки за да ги заштити од таков ризик.

Со мнозинство (девет гласа наспроти осум), судиите оценија дека има повреда на процедуралниот аспект на членот 3 од Европската конвенција. Особено смета дека истражните органи, кои особено се воздржуваа од прибегнување кон достапните механизми за истрага и меѓународна соработка, не ги презедоа сите разумни мерки за расветлување на фактите на случајот и не се вклучија во внимателно и сеопфатна анализа на доказите пред нив. Откриените пропусти се чини дека се доволно сериозни за да може да се смета дека истрагата што била спроведена не била толку ефикасна како што налага член 3 од Конвенцијата, толкувана во светло на други меѓународни инструменти и особено на Конвенцијата Ланзарот.

Апликантите се италијански државјани со бугарско потекло. Станува збор за момче и две девојчиња, браќа и сестри, кои биле сместени во институција во Бугарија, пред нивното посвојување од италијански пар, во јуни 2012 година, на возраст од 12, 10 и 9 години. Тие се дел од истите браќа и сестри. Тие моментално престојуваат во Италија.

Неколку месеци по нивното посвојување, родителите-посвоители на апликантите информирале различни италијански власти дека нивните деца биле предмет на сериозно сексуално злоставување за време на нивниот престој во институцијата во Бугарија. За што биле информирани и бугарските власти.

На жалителите Судот од Стразбур им додели по 12 000 евра за морална штета.

Би можело да ве интересира

Русија за протерувањето на свештениците од Бугарија: Провокација по евроатлантските насоки за која ќе има одговор

Дрон со експлозив пронајден на брегот на бугарско одморалиште

ВИДЕО: Најмалку седум жртви во полавите во Грција, Турција и во Бугарија

Катерина Ѓуровски

Габриел: Скопје треба да ги исполни обврските што ги презеде

Предраг Петровиќ

ВИДЕО: Убиен познат бугарски бизнисмен

Бугаринот избоден во Скопје: Им благодарам на лекарите што ми го спасија животот

Катерина Ѓуровски