Србија месечно ја напуштаат повеќе од 4.000 млади луѓе

Од:

Податоците на Европскиот завод за статистика покажуваат дека повеќе од 4.000 луѓе ја напуштаат Србија секој месец, а 51.000 годишно, претежно млади, што е приближно една цела општина во Србија, се вели во заедничката изјава на четири невладини организации по повод Денот на човековите права – 10 декември.

Во заедничката изјава на тимот на ОН, Канцеларијата на Советот на Европа, Мисијата на ОБСЕ и Делегацијата на Европската унија во Србија се вели дека невработеноста, ризикот од сиромаштија, ситуацијата на маргинализираните младински групи и нивното ментално здравје се некои од главните проблеми со кои се соочуваат младите во Србија.

„На денот на човековите права, оваа година посветуваме посебно внимание на младите луѓе кои се соочуваат со многу предизвици во многу делови на светот, вклучително и во Србија. Невработеноста, ризикот од сиромаштија, позицијата на маргинализираните младински групи и состојбата на нивното ментално здравје се некои од основните проблеми со кои се соочуваат младите во Србија“, се вели во соопштението.

Невработеноста кај младите останува голема и нивниот недостиг на пазарот на трудот не напредува и покрај постоење Национална стратегија за млади и мерките предвидени за оваа намена.

Би можело да ве интересира

Вучиќ и Додик за Дејтонскиот договор: Нема ништо без согласност на Србите

Ана Ололовска

Чадеж: Поддршката на САД за „малиот шенген“ е голема

Ана Ололовска

Вучиќ: Изборите во Србија ќе се одржат на 19 или 26 април

Ана Ололовска

Вучиќ: Да, постои паника со загадувањето, но и кампањата што се води е гротескна

Ана Ололовска

Лончар: Никој се уште не измислил ветер за да го растера загадувањето

Ана Ололовска

Брнабиќ: Србија нема да запре се додека не бидат откриени убијците на Ивановиќ

Ана Ололовска