Седум од десет Грци против употреба на терминот Македонија

Од:

Истражувањето спроведено од солунскиот Универзитет Македонија покажало дека само 22,5 отсто од Грците се спремни да прифатат сложено име за Македонија, а 71,5 отсто се против употреба на терминот Македонија.

Овие резултати покажуваат промена на јавното мислење во Грција, бидејќи на истата анкета во 2016 година, 57 отсто од граѓаните не го прифаќаа терминот Македонија, а 38 отсто беа за сложено име.

Само 5 отсто од Грците сметаат дека ЕУ и НАТО функционираат во корист на Грција, а 32 отсто сметаат дека тие работат во корист на Македонија.

18 отсто од анкетираните грчки граѓани сметаат дека Русија функционира во корист на Грција, наспроти 20 отсто кои сметаат дека русите работат во корист на Македонија.

Прашањето за името е важно за 65 отсто од Грците, а мнозинството од граѓаните сметаат дека грчките политичари водат погрешна политика во однос на прашањето за името.

Би можело да ве интересира

Калафатис за копнениот туризам: Ова лето ќе биде подобро и ќе дојдат повеќе туристи

Ана Ололовска

Масовен протест во Атина, Ципрас и Варуфакис заедно со демонстрантите

Ана Ололовска

Генерален штрајк на вработените во јавниот сектор во Грција

Ана Ололовска

Грција ќе дозволи влез на туристи вакцинирани и со руската и кинеската вакцина

Ана Ололовска

На Крит вчера измерени рекордни 39 степени

Ана Ололовска

Генерален 24-часовен штрајк во медиумите и во приватниот сектор во Грција

Ана Ололовска