Помалите градови во Албанија се празнат, а пренаселени се Тирана, Драч и Валона

Од:

Покрај се поголемиот процент на албански граѓани кои емигрираат во странство, со забрзана динамика продолжува и преселбата од помалите во големите градови во земјата, покажуваат податоци од Државниот институт за статистика (ИНСТАТ).

Според најновите статистички податоци за разлика од малите градови кои се празнат, Тирана, Драч и Валона стануваат пренаселени.

Само во Тирана денес живеат 895.000 жители или 31,3 отсто од вкупното население, што е трипати поголема бројка на население во споредба од пред три децении кога Тирана имаше околу 300.000 жители.

Експертите ја нагласуваат потребата од инвестиции и поддршка на политиките за развој во другите делови на земјата, како начин за подобрување на условите за живот и спречување на раселувањето.

Според податоците на ИНСТАТ градови кои забрзано се празнат се северниот град Кукс, кој денес има 77.000 и јужниот град Ѓирокастро со само 61.000 жители.

Би можело да ве интересира

Албанската опозиција во септември продолжува со протестите

Прва жртва од „глувчја треска“ во Албанија

Градоначалникот на Скадар се откажа од фукцијата пред официјално да ја преземе

Татјана Ташкова

ОБСЕ подготвена да посредува во политичкиот дијалог во Албанија

А1он

Албанската полиција уапси Косовец и заплени арсенал оружје

Редок вид ајкула уловена во водите на Јонско Море кај Валона