Османи: Обезбедуваме поддршка за Македонците во Албанија

Од:

Министерот Османи во рамките на своите работни активности,во недела, на 28 август, оствари работна посета на Требиште и Пустец, при што оствари средба со истакнати активисти и претставници на Македонскотонационално малцинство и носителите на локалната власт. Посетата на министерот Османи, втора по ред во изминатите неколку месеци од годинава, е во рамките на континуираната соработка меѓу Министерството за надворешни работи и македонските здруженија во Албанија.

dobivaj vesti na viber

Во фокус на разговорите беше положбата на Македонското национално малцинство во Албанија и поддршката на институциите на Северна Македонија во тој контекст.

„Министерството за надворешни работи останува во комуникација со Македонското национално малцинство Албанија за прашања кои ги засегаат Македонцитеовде и активно е ангажирана за заштита и промовирање на нивната етничката, културна и јазична посебност“, нагласи Османи по средбата. Ги издвои проектите финансирани од Министерството за надворешни работи и Владините стипендии за студирање во Северна Македонија, како конкретна форма на помош во таа насока.

Министерот Османи потенцира дека ќе подготви информација до Владата и акциски план, како Северна Македонија и нејзините институции можат преку конкретни проекти да им помогнат на Македонците во Албанија.

На средбата со претставниците на Требиште се разговараша околу можностите за промена на работното време на граничниот премин Требиште-Џепиште, како исклучително важно прашање за македонското население во регионот на Голо Брдо, проширувањето на соработката меѓу локалните единици од двете страни на границата и поттикнување на економската и културната соработка. Османи ја издвои иницијативата Отворен Балкан која меѓу другото подразбира отворање нови или ревитализирање на постојните гранични премини. Потенцираше дека преминот Требиште – Џепиште ќе придонесе за уште поголема флуктуација на населението што ќе овозможи подобрување на севкупните прилики во овој крај.

Посетата на Пустец, Мала Преспа беше искористена за средба со претседателот на Македонската алијанса за европска интеграција, Васил Стерјоски, градоначалникот Пали Колески и директорот на основното и средно училиште Трајан Вангеловски, во кое учениците посетуваат настава на македонски јазик. Се разговараше за подобрување на условите за живеење и беа разгледани повеќе проекти поврзани со комуналното уредување на општината. Ја истакнаа потребата од натамошно зголемување на можностите за студирање на високо образовните институции во Северна Македонија, која се спроведува повеќе децении.

Во рамки на престојот во Пустец, Османи ќе го посети спомен куќата на писателот Стерјо Спасе, проект кој во рамките на ИПА програмата на ЕУ беше реализиран од страна на Битолскиот завод – музеј и Дирекцијата за култура на Корча.

Би можело да ве интересира

Македонија стана членка на Унијата за Медитеранот

Дипломатски синдикат: Трендот на елементарна јазична неписменост во кабинетот на Османи е во подем

Орце Костов

Османи за ситуацијата во Полска: Во консултации сме со сојузниците од НАТО

Османи дознал кој го финансира клубот во Благоевград, но не кажа кој ги финансира клубовите во Битола и Охрид

Орце Костов

Османи – Милков: Не треба да дозволиме провокациите на поединци и групи да ги загрозат добрососедските односи

Османи: Лага е веста дека ќе бидам сменет од функцијата министер, последниот збор го има Али Ахмети

Орце Костов