Околу 28 отсто од Европејците не можат да си дозволат еднонеделен одмор

Од:

Речиси еден милион Бугари не можат да си дозволат одмор во текот на летото, јави БГНЕС.

Иако условите за овозможување одмор се подобрени во последната деценија, мнозинството семејства со ниски приходи не можат да си го дозволат, според студијата на Европската конфедерација на синдикати.

Општо земено, 28 отсто од Европејците не можат да си дозволат еднонеделен одмор надвор од дома. И овој процент се искачува на 59,5 проценти за луѓе чии приходи се под прагот на сиромаштија.

Најлоша е ситуацијата во Грција, каде 88,9 отсто од луѓето изложени на ризик од сиромаштија не можат да одат на одмор. Следуваат Романија (86,8%), Хрватска (84,7%), Кипар (79,2%) и Словачка (76,1%) и Бугарија со 71,6 или вкупно 972.328 лица.

Европската конфедерација ги нагласува нееднаквостите во пристапот до одмор надмор од дома, среде напорите на синдикатите за посилна директива за соодветни минимални плати и колективни договори.

Би можело да ве интересира

Речиси петтина од населението на Хрватска во ризик од сиромаштија

А1он

Децата во сиромашни семејства имаат поголем ризик да останат сиромашни, образованието клучно за надминување на оваа ситуација

А1он

Бугарите годинава ќе пуштат срце, планираат да потрошат скоро цела една плата на летниот одмор

Жарко Настоски

Во Италија уште еден милион сиромашни поради пандемијата

Се собираат пари и градежни материјали за нов дом за болната девојка во Мирковци

Габриела Димковиќ-Мишевска

Семејство во скопско Мирковци во тешка мизерија: 32-годишна парализирана девојка 15 години лежи на искинат душек директно на земја

Габриела Димковиќ-Мишевска