МЗ на Бугарија: Несоодветните маски што ги купи Борисов одат во обвинителството

Од:

Материјалите од инспекцијата на Министерството за здравство на Бугарија за респиратори, маски и лекови купени од Кина за периодот на епидемијата од 13. мај минатата година одат во обвинителството. Ова го најави бугарскиот заменик министер за здравство Димитар Петров.

Инспекцијата покажала дека станува збор за нетранспарентни процедури и повисоки – двојно и тројно – цени од пазарните. Стандардните практики за се заобиколени, а потпишувањето на договорот, фактурирањето и плаќањата се случиле во рок од еден ден.

„Заедничкиот именител помеѓу овие постапки зборува за крајно нетранспарентно управување во министерството во овој период. Основните процедури и нормативни акти за дејноста на Министерството за здравство не се исполнети“, изјави Петров за Бугарското национално радио.

Би можело да ве интересира

Борисов: ЕУ е најдоброто место за живеење во светот

Гоце Делчев е еден од најсилните симболи во нашата заедничка историја, вели Борисов

Жарко Настоски

„Не сум страшливец“ – му порача Слави на Бојко

Жарко Настоски

Новиот Бугарскиот парламент на првата седница ќе бара отчет од Борисов

Жарко Настоски

Борисов нема да ја предводи новата бугарска влада

Жарко Настоски

Бојко Борисов нуди формирање експертска влада

Катерина Павлова-Николовска