Монстат: БДП на Црна Гора лани се намали за 15,3 проценти

Од:

Бруто домашниот производ (БДП) на Црна Гора минатата година се намали за 15,3 проценти, покажуваат податоците на Монстат.

Статистичарите наведоа дека БДП на Црна Гора минатата година изнесува 4,19 милијарди евра, додека во 2019 година изнесувал 4,95 милијарди евра.

„БДП по глава на жител минатата година изнесуваше 6.740 илјади евра, додека во 2019 година изнесуваше 7.960 евра“, се вели во соопштението.

Просечниот економски пад во земјите од Европската унија (ЕУ) изнесуваше 5,9 проценти.

Според извештајот на Евростат, Црна Гора имала најголем пад на БДП од европските земји. Само Ирска со 5,9 проценти и Турција со 1,8 проценти лани забележаа раст.

Би можело да ве интересира

Медојевиќ: Нема да има реконструкција на Владата на Црна Гора

Ана Ололовска

Бановиќ: Црногорската Влада не може да обезбеди услови за регуларен изборен натпревар

Ана Ололовска

Дигитален самит на економиите на Западен Балкан – Подгорица 2021

Ана Ололовска

Ѓукановиќ: Српската православна црква е прекугранична инфраструктура на српскиот национализам

Светска банка со подобрена прогноза за растот на БДП на земјава во 2021 година

Мандиќ: Реконструкција, нова влада или вонредни избори во Црна Гора

А1он