Мета: Предупредувањето од ЕБОР укажува на длабока економска криза

Од:

Најновите предупредувања на ЕБОР и другите меѓународни институции за падот на економијата во Албанија, за шефот на државата Илир Мета не се само загрижувачки за кус период, туку укажуваат на длабоката структурна криза на економија во земјата.

Во реакцијата тој апелира да се разгледа економскиот модел за да се надмине на оваа криза.

„Треба сериозно да се работи за поддршка на актуелните економски активности, но и да се размислува за надминување на структурната криза со разгледување на економскиот модел. Тој треба да се заснова на диверзификација на економијата за да се намали ризикот од кризи и да се обезбеди одржлив економски развој, стои во реакцијата на претседателот Мета.

Бара да се работи на искористување на расоиложивите потенција за зголемување на производството на електрична енергија, зголемување на вредноста на минералните и природните ресурси преку нивна обработка, зголемување на индустриското производство и за неколкупати зголемување на земјоделското и агроиндустриското производство.

„Проширувањето на пристанишните капацитети, транспортната мрежа и преносот на електрична енергија е друга потенцијална можност за да ја искористиме нашата регионална географска предност,оценува Мета

Претходно гувернерот на Централна банка на Албанија Гент Сејко предупреди дека,поради пандемијата со Ковид-19, најсилен удар домашната економија ќе претрпи во вториот квартал од годинава,помал пад ќе се забележи и во третиот и четвртиот квартал, а закрепнување може да се очекува дури следната година.

Би можело да ве интересира

Албанската опозиција: Поволната бизнис клима во Северна Македонија ги привлече албанските инвестиции

А1он

Битката со Ковид-19 ја загуби Арбен Бајо, еден од најпознатите албански склуптори

А1он

Во Албанија 124 новозаразени, четворица починати од Ковид-19 во изминатиот ден

А1он

Мета: Време е албанските граѓани да се вратат во земјата и да станат господари на својата судбина

А1он

Баша: Туризмот најпогоден од пандемијата, 100.000 лица може да останат без работа

Ландов

Албанија ќе набави мали американски беспилотни летала

Ландов