Меѓу најважните цели на Софија е Западен Балкан да влезе во ЕУ, вели шефот на бугарската дипломатија

Од:

Европската интеграција на земјите од Западен Балкан, меѓу кои и на Северна Мекедонија, е меѓу клучните приоритети на надворешната политика на Бугарија, информира денеска шефот на бугарската дипломатија Светлан Стоев.

Претставувајќи ги надворешно-политичките приоритети на неговата земја пред дипломатскиот кор акредитиран во Софија и пред претставниците на 83 земји и меѓународни организации, Стоев рече дека поддршката на Бугарија за земјите од Западен Балкан е конзистентна и се заснова на клучни принципи за следење на критериумот за индивидуалните достигнувања на секоја земја кандидат за членство и инсистира во Преговорачката рамка за Република Северна Македонија да се земат предвид и нејзините забелешки.

Истакнувајќи го континуитетот и политиката на Бугарија во однос на европскиот пат на Република Северна Македонија, Стоев нагласи дека во последните години Софија изразила загриженост за спроведувањето на билатералниот договор од 2017 година.

Според Стоев, Бугарија и натаму ќе биде еден од најсилните поддржувачи на процесот на проширување на Унијата, што се докажа за време на бугарското претседавање со ЕУ и при заедничкото копретседавање со земјава со Берлинскиот процес во 2020 година.

Стоев нагласи дека главен приоритети на Бугарија во надворешната политика останува нејзино зачленување во Еврозоната и во Шенген зоната и пристапување на земјата кон Организацијата за економска соработка и развој.

Меѓу другите бугарски приоритети, Стоев го истакна и претседавањето на Бугарија со форматот „Три мориња“, за кој, како што рече, има многу голем меѓународен интерес.

Би можело да ве интересира

Скопје да ги исполни условите, инаку нема преговори за ЕУ, вели фаворитот на бугарските избори, Слави Трифонов

Жарко Настоски

Заев: Во добар амбиент и меѓусебна доверба, лесно се решават дури и големите прашања

Жарко Настоски

Бугарскиот премиер Јанев: Не отстапуваме, нема да ја одобриме преговарачката рамка за Македонија

Жарко Настоски

Бугарската влада ја потврди позицијата кон Македонија – Софија и натаму вели дека е отворена за дијалог

Жарко Настоски

Бугарија се изолира во ЕУ и НАТО, таа губи најмногу од блокирањето на Македонија, вели бугарски дипломат

Жарко Настоски

Османи пред пратениците: Сакаме решение со Бугарија, но не по штета на државните интереси

Жарко Настоски