Македонците во Пустец го одбележаа Свети Архангел Михаил

Од:

Македонците во Пустец, Мала Преспа, вчера го одбележаа патронот на црквата „Свети Архангел и Михаил“, празник кој го чествуваат и како нивен заштитник. На голем број семејства овој ден им е домашна слава.

Во црквата, која се наоѓа во центарот на Пустец, на плоштадот „Гоце Делчев“, утринската свечена богослужба ја отслужи свештенкот Алексо Темелко. Со Македонците беше и Васил Стерјовски, лидер на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ и пратеник во албанскиот Парламент.

„Редовно сум тука со моите Македонци за овој голем празник. За многу години Св.Архангел Михаил – водач на небесните сили, чувар на сите болни и заштитник на Македонците во Пустец. Посакувам здравје и среќа на сите, а се трудам во рамки на моите можности да се смени нешто на подобро во областа“ – вели Стерјовски.

Додава дека тој секогаш е со и до Македонците каде и да живеат, Мала Преспа, Гора, Голо Брдо, Тирана, Елбасан и насекаде во Албанија и прави се да ги актуелизира сите нивни проблеми.

Би можело да ве интересира

Албанскиот парламент го усвои буџетот за 2021 година, не поминаа предлозите на пратеникот Стерјовски за Пустец, Голо Брдо и Гора

Во Пустец почнува фестивалот „Македонско културно лето 2020“

Хуманитарна помош за 120 семејства во социјален ризик во општина Пустец

А1он

Албанскиот Парламент го поддржува барањето за нов граничен премин на албанско-грчката граница кај Пустец

А1он

Стерјовски: Бараме гарантирани квоти за пратеници во албанскиот парламент, право на образование на македонски јазик на целата територија

Адеми: Делата на Стерјо Спасе мост помеѓу Албанија и Северна Македонија

А1он