Италија бележи повеќе мигранти што во земјата стигнале преку Балканската рута

Од:

Последните информации за бројот на откриени мигранти и за инциденти во земјите од Балканот, укажуваат на зголемување на мигрантскиот прилив низ т.н. балканската рута и покрај кризата со Ковид-19, оценува италијанската агенција АНСА.

– Земјите во регионот бележат значително зголемување на приливот на бегалци и мигранти од Блискиот Исток и Централна Азија. Овој феномен предизвикува дополнителен притисок врз јавниот здравствен систем во сите балкански држави, кои се соочуваат со зголемувањето на бројот на инфицирани од коронавирусот, додава агенцијата.

Во анализата се потенцира дека бројките на откриени мигранти се далеку помали во споредба со оние забележани во 2015 година, но оти сепак мигрантскиот прилив од Турција и Грција преку Балканот кон Западна Европа на престанува и покрај фактот што земјите долж т.н. балканската рута официјално ги „запечатија“ своите граници.

Би можело да ве интересира

По изборите и референдумот зајакната Владата во Италија

Ана Ололовска

Австрија купува 18 италијански хеликоптери

Ана Ололовска

„Си воч“: Блокадата на бродот е политички мотивирана

Ана Ололовска

ВИДЕО: Дваесет и осум мигранти откриени во Лојане и Ваксинце, три лица се приведени

Ана Ололовска

Во Италија регионални избори и референдум за намалување на бројот на пратеници

Ана Ололовска

Чамец со околу 50 мигранти побарал помош во близина на Пелопонез

Ана Ололовска