Исполнето едно од барањата на албанските студенти, но протестите продолжуваат

По дводневните студентски протести во Тирана, Елбасан и Корча, албанската Влада го укина членот од Законот за високо образование со кој се предвидуваа нови тарифи за повторен упис на година и за полагање заостанати испити.

Одлуката на Владата ја соопшти албанската министерка за образование Линдита Никола, која искажа подготвеност да се исполнат другите барања на студентите и ги повика ректоратите на Универзитетите да ги решат останатите проблеми со кои се соочуваат студентите.

– Владата денеска ја укина одлуката која е поврзана со тарифите. Повеќе нема дополнтелно плаќање за студентите кои изгубиле година. Што се однесува до намалување на тарифата за студирање за 50 отсто, тоа е во надлежност на универзитетите, рече Никола.

Таа најави дека ќе биде формирана работна група за разгледување и решавање на проблемите.

Со предлогот на министерката студентите не се согласуваат и бараат итно исполнување на сите нивни барања. Тие најавија продолжување на протестите, кои од пред Министертвото утре се селат и пред Владата во Тирана.

Студентите уште бараат во управите на унверзтетите да има нивен претставник, потоа подобрување на условите во домовите за сместување и преполовување на тарифата за студирање.

Тие денеска апелираа до партиите да не доаѓаат на нивните протестите.

Би можело да ве интересира

Албанскиот претседател Мета се сретна со Харадинај во Приштина

Мета: Горд на Харадинај, нема притисок што ќе го скрши државникот и национaлен херој

Мајко: Харадинај поднесе оставка како вистински државник

Татјана Ташкова

Рама до Мета: Избори имавме, а 13 октомври е ден како и сите други

Ана Ололовска

Рикер: САД нема да биде судија во внатрешната политика на Албанија

Ана Ололовска

Mета со апел до опозицијата за надминување на политичката криза во Албанија