Европа мора да го бара својот нов лик, вели Ќучук, известувачот на ЕП за Западен Балкан

Од:

Европа мора да го бара својот нов изглед, рече денеска европратеникот Илхан Ќучук од групата „Обнови ја Европа“ за време на дискусијата на тема „Како да се слушне гласот на граѓаните преку Конференцијата за иднината на Европа?“.

Организатор е Бирото на Европскиот парламент во Бугарија, во партнерство со Министерството за надворешни работи и Претставништвото на Европската комисија во Бугарија.

Според Ќучук, мора да се постават јасни цели од самиот почеток, „мора да имаме цел да промениме нешто, во спротивно ризикуваме да не направиме промена“. Тој исто така смета дека дизајнот на европските институции е направен за 20-от век, а не за 21-от век.

Илхан Ќучук исто така смета дека дигиталната платформа на конференцијата за иднината на Европа создава можност за една нова демократија, механизам преку кој европските институции можат да добиваат нови идеи. – Би било грешка да се остави ова само во рамките на конференцијата, доколку не се воспостави одржлив механизам овие идеи да бидат на европската агенда, рече тој.

Европратеничката Ева Мајдел (ЕПП) истакна дека овој процес ќе даде идеи не само да се слушнат, туку и да соберат поддршка. – ЕУ честопати прави големи работи што е тешко да им се објасни на граѓаните. Мандатот на ЕУ не се однесува само на „големите работи“ и затоа очекувам Европејците да покренат друг тип прашања, од нивниот секојдневен живот, каде што ЕУ може да игра важна улога во секојдневниот живот на секој Европеец, рече таа.

– Јас ја перцепирам конференцијата како алатка за тоа како да се доближиме до очекувањата на граѓаните, додаде Мајдел.

Европратеникот Ангел Џамбаски (ЕКР) смета дека дека би било длабоко погрешно да се подлегне на притисокот за трансфер на се повеќе и повеќе суверенитет, особено во чувствителните области за секое општество. – Во здравството, има смисла да се има единствен стандард, но во културата, образованието, внатрешниот поредок, семејните односи и семејните вредности, секоја од европските земји има свои традиции, своја историја, своја меморија, вели тој. Според него, кога овие односи ќе се променат под надворешен притисок, тоа предизвикува сериозна напнатост.

Заменик министерот за надворешни работи Румен Александров истакна дека поминаа повеќе од 10 години од стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. – Во тоа време, светот се развива, ЕУ се развива, ние треба да се прилагодиме на новите предизвици, рече тој. Александров додаде дека целта на конференцијата и овој формат не е да се донесат конкретни одлуки, туку да се слушнат ставовите на максималниот број учесници и врз основа на тоа следната година трите институции – Советот, ЕП и ЕК, заеднички да одлучат како најефективно да ги искористите овие идеи и предлози и да се реализира максималниот дел од нив.

Нашиот став за конференцијата е дека нејзината цел не мора да биде измена на договорите и институционалните промени, рече заменик-министерот за надворешни работи. Според него, ова е нешто што е генерално можно во иднина, но мора да се направи со внимателна анализа и врз основа на специфична и неоспорна потреба. – Би било поефикасно да се фокусирате на специфичните практични аспекти и специфичната додадена вредност што може да се постигне на краток рок со цел да се решат очигледните слабости или потешкотии во работата, рече тој. Александров ги издвои здравјето, зелената транзиција и стратешката автономија меѓу најважните теми.

Теодор Стојчев, шеф на Бирото на Европскиот парламент во Бугарија од ЕП во Бугарија, истакна дека е важно ЕП да го слушне гласот на граѓаните и за првпат има ваква конференција. Стојчев посочи дека првпат се интегрирани претставници на случајно избрани граѓани, а една третина од нив ќе бидат млади луѓе.

Гергана Паси, претседател на ПанЕвропа Бугарија, рече дека Европа е како демократијата – ние сè уште сметаме дека е загарантирана, но вистината е дека таа мора да се зачува исто како и демократијата што ја освоивме. – Ако се случи успех на крајот, тоа ќе биде на сите нас како европски граѓани, рече таа.

– Да видиме каква е можноста сите да имаат корист од оваа дискусија и Европа и ние како европски граѓани да излеземе посилни и позаштитени, рече Гергана Паси.

Илин Станев, советник во претставништвото на ЕК во Бугарија, зборуваше за електронската платформа на конференцијата, опишувајќи ја како „социјална мрежа на ЕК“. – Тоа им овозможува на различни луѓе да зборуваат за различни теми и идеи. Платформата не ги ограничува темите, секој може да даде каков било предлог и има можност да организира настани.

Би можело да ве интересира

Кофод: С. Македонија е подготвена да ги почне преговорите за членство во ЕУ

Ана Ололовска

Заев: ЕУ има морална обврска кон С. Македонија и очекувам да најде начин да го деблокира проширувањето

Ана Ололовска

Тонин: Ќе се обидеме да им кажеме на нашите бугарски пријатели дека и во нивен е интерес е С. Македонија да стане членка на ЕУ

Ана Ололовска

Сагарц ја реафирмираше поддршката на македонските евроинтеграции

Ана Ололовска

Заев: Ние ги исполнивме условите, Брисел нека се јави кога ќе одлучи да го продолжиме процесот

Жарко Настоски

Пријателите на С. Македонија и Бугарија во Конгресот на САД ќе ја предводат групата за ЕУ

Ана Ололовска