Докторката објасни зошто им пуштала народна музика на децата во училиште по масакрот во Белград

Од:

Ранка Радуловиќ, докторка која имала сеанса со ученици во основното училиште „Владислав Рибникар“, каде на 3 мај се случи масакр во кој беа убиени десет лица, а седум беа тешко ранети, проговори откако таткото на девојче кое загина сериозно ја обвини.

Тој изјави дека докторката со децата направила „темна психотерапевтска сесија“, им пуштала народна музика и ги наведувала „да се поврзат со духовите и душите на нивните убиени пријатели“.

Радуловиќ рече дека итно била испратена во училиштето „Владислав Рибникар“ во Белград во петок, на 5 мај, од работното место на Клиниката за психијатрија УКЦС по налог на директорот, а на барање на Министерството за здравство, заедно со група искусни колеги, со цел да се обезбеди првата психијатриска помош за децата, родителите и наставниците.

„Добив конкретна задача да бидам присутна на наставничкиот совет во 13 часот. По тој повод одговарав на стручните прашања на вработените, од кои некои имаа потреба да зборуваат за своите чувства. Тогаш беше договорено по завршувањето на состанок на наставнички совет, да формирам група со вработени кои имаат потреба дополнително да разговараат со мене.

„Во 15 часот во ходникот гледам група вработени и деца како се држат и силно плачат, во состојба на голем стрес. Учениците дојдоа во училиштето да си ги земат работите, првпат по масовното убиство“, вели докторката.

„Бидејќи беа видно возбудени и плачеа, а пред училиштето имаше гужва од луѓе и новинари, помислив дека постои можност да ги сликаат и да бидат малтретирани од медиумите.

Поради потребата да ги заштитам, ги поканив да не стојат во ходникот, туку да дојдат во планираната група со присутните наставници, што сите го прифатија. Не ги видов нивните родители наоколу. На почетокот на состанокот на групата дознав дека тоа е дел од учениците од 7-2 одделение, но имало и ученици од други одделенија. Во групата учествуваа училишниот психолог, наставникот по географија, класниот на 7-2 одделенец и набљудувач, помлада колешка од Клиниката за психијатрија, која претходно била ученик во тоа училиште. Целта на средбата беше да се смират учениците и наставниците“, изјави докторката.

„Учесниците ја изразија потребата да го реконструираат настанот и да ги споделат своите чувства едни со други. Студентите кои се чувствуваа виновни како преживеани го вербализираа тоа и ја добија мојата и поддршката од групата“.

На средбата со учениците и наставниците беше спомната заедничка песна од екскурзијата, фолклорен жанр, која се поврзува со сеќавањето на покојниот ученик А.Ч., кој заедно со нив на екскурзијата ја пеел таа песна.

Бидејќи не ја знаев таа песна, ги замолив да ја пуштат од нивниот телефон. Како психијатар и експерт за музикотерапија, проценив дека ќе биде корисно за групата доколку учениците повторно ја слушнат својата омилена песна поврзана со среќни моменти со починатиот пријател и соученик и дека тоа ќе придонесе за кохезија на група, помош во процесот на тагување и помирно напуштање на училиштето“, објасни таа.

„Групата беше успешно завршена бидејќи сите учесници покажаа нормални реакции на жалост, кои се разликуваа по интензитетот на нивното изразување. По групата, истиот ден, според договорот постигнат за време на наставничкиот совет, продолжив да давам помош на групата составена од наставници, претставници од Министерството за образование и претседателот на Советот на родители.

Сè што направив за училиштето „Владислав Рибникар“, за луѓето поврзани со него и за професијата, за пациентите и за граѓаните во текот на мојот 32-годишен работен стаж беше со најдобра намера и базирано на стручност“, се вели во соопштението на д-р Ранка Радуловиќ.

Од Клиниката за психијатрија на Универзитетот за применети науки Србија, исто така, соопштија дека на барање на Министерството за здравство на Република Србија, набргу по трагичниот настан во основното училиште „Владислав Рибникар“, делегирале искусни експерти, специјалисти по психијатрија и специјалисти по медицинска психологија со децениско искуство во психијатријата, како поддршка за тимот кој работел со децата, наставниците и родителите во ОУ Владислав Рибникар.

„Во својата работа стручњаците примениле соодветни методи во психијатриско-психолошка поддршка и работа со траума на сите на кои им била потребна. Лекарите беа ангажирани на волонтерска основа како одговор на барањето на стручните соработници, наставниците и родителите од училиштето. На барање на раководителот на Клиниката за психијатрија, д-р Ранка Радуловиќ, специјалист по психијатрија, дадов писмена изјава за настаните во училиштето Владислав Рибникар“, се вели во соопштението.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) „Кој е крал – убиецот Коста или жртвите“ – Ужасна игра на ТикТок, деца бираат меѓу убиецот и жртвите

Анита Петровска Рајковиќ

Вештак со стручно мислење за момчето-убиец од Врачар: „Веруваше дека е подобар од сите, а потоа стави маска“

Девојче од белградско училиште направи листа на ученици кои сака да ги убие: Покрај имињата на врсниците, таа нацртала и нож

Горан Наумовски

Објавен деталниот исказ на мајката на момчето кое го изврши масакрот во Врачар

Горан Наумовски

Предкривична постапка против мајката на детето-убиец од Врачар – се огласи Обвинителството

Катерина Павлова-Николовска

Се огласи семејството на детето-убиец од Врачар: Ова се првите зборови на неговите родители по масакрот

Катерина Павлова-Николовска