Црна Гора 22 години е еколошка држава

Од:

Во Црна Гора денеска ќе се одбележат 22 години од прогласувањето за еколошка држава.

Декларацијата за екологија беше усвоена на седницата на републичкиот парламент, која што беше одржана на Жабљак, на 20-ти септември 1991 година.

Во неа е дефинирано стратешкото определување на државата да усвојува и применува високи стандарди и норми од областа на заштита на животната средина, зачувување на природата и економскиот развој врз принципите на еколошки одржливиот систем.

Со документот е предвидено Црна Гора да се посвети на зачувување на природното опкружување.

Елена Георгиевска

Би можело да ве интересира

Црна Гора ќе вложи 100 милиони евра во ски центри

Со ротавирус заразени 36 деца во Црна Гора

Татјана Ташкова

Пороен дожд и град со големина на лешник во Подгорица

Во Црна Гора казна и до 20.000 евра за пушење во затворен простор

Голем интерес за напуштање на државната служба во Црна Гора

Во Црна Гора стапува во сила забраната за пушење во затворен простор

Leave a Comment

fourteen − twelve =