Бугарија ќе купи 14 беспилотни системи

Од:

Бугарското Министерство за одбрана распиша тендер за набавка на 12 мини и два мали беспилотни системи (УАС) помеѓу 2020 и 2024 година со вкупна проценета цена од 12,66 милиони евра, вклучително и данок на додадена вредност.

За набавката на системите одобрени се 5,51 милион евра, што овозможува набавка на три системи годишно во 2020 и 2021 година, со натамошна набавка по два годишно во периодот од 2022 до 2024 година.

Системите што ги бара Министерството за одбрана треба да имаат беспилотно летало со тежина помала од седум килограми и да бидат опремени со оптоелектронски систем кој содржи ТВ-камера во боја и термална камера.

Повикот за поднесување понуди е испратен на адресите на 24 локални и меѓународни компании.

Крајниот рок за доставување на понудите до Министерството за одбрана во Софија е 13 февруари.

Би можело да ве интересира

Бугарите заради гласини за менување на курсот на валутата размениле милијарда лева во евра

Совет за соработка на високо ниво меѓу владите на Грција и Бугарија

Ана Ололовска

Две лица во Софија се следат за новиот коронавирус

Ана Ололовска

Само 30 отсто од Бугарите си ги мијат забите, тврди претседателот на Бугарскиот стоматолошки сојуз

Ана Ололовска

Борисов: Прифаќањето на еврото е во корист на бизнисот и на Бугарите

Ана Ололовска

Борисов демантира: Немам никаков имот во Барселона

Ана Ололовска