Алесандро Брагонѕи е нов шеф на претставништвото за Западен Балкан на Европската инвестициска банка

Од:

Алесандро Брагонѕи е назначен за нов шеф на Претставништвото за Западен Балкан на Европската инвестициона банка. Тој ја наследува Дубравка Негре, чијшто мандат заврши во средината на јануари.

Пред оваа функција, тој беше претставник на ЕИБ за Албанија, одговорен за институционални и оперативни активности во оваа земја, како и во Северна Македонија и Косово*. Г. Брагонѕи 11 години е дел од ЕИБ. Пред актуелното назначување, има придонесено за развојот на активноста на Банката за мандатно управување со финансиските инструменти на ЕУ и го има проценувано, структурирано и преговарано финансирањето за инвестициски проекти, давајќи заеми за суверено, банкарско и проектно финансирање и има водено мултидисциплинарни тимови.

Како најголем инвеститор во регионот, ЕИБ има одобрено над 8,6 милијарди евра од 2009 година наваму за поддршка на модернизацијата на клучната инфраструктура и развојот на приватниот сектор во Западен Балкан. Досега ЕИБ има инвестирано 365 милиони евра во здравствените сектори, вклучувајќи го тука реновирањето на Клиничките центри во Ниш и Бања Лука, како и на 21 регионална болница. Со инвестиции од над 2 милијарди евра, има придонесено за изградбата на стотици километри автопати по поголемите регионални маршрути. За поддршка на малите и средни претпријатија, досега има одобрено над 4 милијарди евра, што има помогнато во задржувањето на над половина милион работни места на Западен Балкан. Само во 2020 година, банката на ЕУ има мобилизирано над 1 милијарда евра за помош од негативните последици на пандемијата на ковид-19.

Би можело да ве интересира

„Транспаренси интернешнал“: Западниот Балкан бавен во борбата против организираниот криминал

А1он

Мелони: Западен Балкан не смее долго да остане надвор од ЕУ

Ана Ололовска

Наскоро се укинува роамингот меѓу Западен Балкан и ЕУ

Катерина Павлова-Николовска

Бек: Успех на чешкото претседателство е исчекорот во проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан

А1он

Потпишан првиот проект во рамките на Економскиот и инвестицискиот план за Западен Балкан

А1он

Борел: Се надевам дека лидерите на земјите од ЕУ ќе го потврдат кандидатскиот статус на БиХ

А1он