Жителите на хрватско село имаат вистинско богатство во Јадранското Море

Жителите на хрватското село Крило Јесенице, близу Сплит, поседуваат вистинско богатство во крајбрежјето на Јадранското Море.

Се работи за своевидна флота од 180 мали рекреативни крстосувачи и, како што наведува хрватски „Јутарњи лист“, секој чини најмалку половина милион евра. Најновите вредат и над три милиони евра, а вкупно чинат можеби и над 270 милиони евра.

Статистички, секој четврти жител е сопственик на еден брод. А, реално, 70-те семејства бродосопственици сочинуваат 75 отсто од вкупниот број ваков вд бродови и „одморалишта на бранови“ во Хрватска.

Секој крстосува, во просек, има екипаж од десетина луѓе, што е корисно и за туризмот и за локалната економија.

Би можело да ве интересира

Најчести имиња во Србија се Софија и Лука

Ана Ололовска

Затајувале данок „по Божја волја“

Ана Ололовска

Пронајдена порака в шише од пред 50 години

Ана Ололовска

Инстаграм тренд: Тетоважа на увото

Ана Ололовска

ВИДЕО: Нова идеја за оригинално селфи што може да убие

Ана Ололовска

Најчести психопати меѓу колегите

Ана Ололовска