Завршена реставрацијата на гробницата на Тутанкамон

Од:

Реставрација на гробницата на славниот египетски фараон Тутанкамон по девет години официјално е завршена.

Работите, кои во изминатите девет години ги спроведуваше Институтот за конзервација Гети, имаа за цел да ја намалат штетата, која настанува од прашина и микроорганизми, кои се создаваат поради влажноста која ја внесуваат туристите.

Речиси недопрената гробница на фараонот, кој владеел со Египет пред повеќе од 3000 години, во 1922 година ја откри Хауард Картер во Долината на кралевите во Лукосор.

Поради големото богатство пронајдено внатре Тутанкамон се смета за симбол на слава во древниот Египет.

Би можело да ве интересира

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска

Министерот Исмаили го посети археолошкиот локалитет „Градиште“ – Девол Град

Ана Ололовска

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис со пантер