Во ЗОО Скопје се родија три бебиња од загрозениот вид бели волци

Од:

Во ЗОО Скопје се родија бебиња од загрозениот вид бели волци (canis lupus arctos). Стари се три недели, а белата боја на крзното, како на нивните родители, ќе ја добијат со текот на времето.

dobivaj vesti na viber

Волчињата се заедно своите родители и тие се грижат за нив во нивното живеалиште. Мајката ги роди во дувло коешто сама го направи и таму сокриени го поминуваат поголемиот дел од денот. Во многу земји на Европската Унија овие волци се строго заштитени со Бернска конвенција.

Белите волци во Зоолошка градина во Скопје пристигнаа од Чешка во 2020 година.

Арктичкиот волк (Canis lupus arctos) е подвид на сивиот волк кој ги населува арктичките региони на Северна Америка и Гренланд. Познати се и како поларни волци или бели волци.

Овој вид на волци спаѓа во загрозените видови, но не од човекот (нивно ловење), туку од климатските промени кои се случуваат на Арктикот. Нарушениот еко систем во овие делови значително го намали бројот на овие животни во последните години.

За потсетување, оваа пролет во Зоолошката градина во Скопје се случува вистински „бејби бум“, односно се родија три лавчиња, белорак гибон, мала лама, бебиња кенгури, лемури, берберска овца, камила и најновите бебиња бели волци.

Би можело да ве интересира

Стаменов: Апелираме до институциите да се пронајдат сторителите на немилите настани во Скопје ЗОО

Ана Ололовска

По повеќе од 20 години во ЗОО – Скопје се родија три лавчиња

Кристијан Стаменов в.д. директор на Зоолошката градина во Скопје, Тина Мицковска негова заменичка

Катерина Павлова-Николовска

Здруженија ja бараат активистката која го спаси мечето Теди од кошмарот во Штип, да биде директорка на скопската зоолошка

Кристијан Ландов

Директорот на скопската Зоолошка градина поднесе оставка

Популарниот вид камили-алпака, за првпат во скопската Зоолошка градина

Искра Манојлоска