Во праисторијата бебињата пиеле млеко од овца и крава

Од:

Археологијата посветува многу време и напор за да утврди што јаделе нашите предци. А, во таа смисла, најмалку се знае за новороденчињата, на пример – што кога нивните мајки престанувале да дојат? Науката знае многу малку за тоа што бебињата и малите деца јаделе во длабоката древност, меѓу другото, и поради тоа што детските гробови, каде што на дното обично се наоѓаат остатоци од храна, се поретки.

Тим германски археолози неодамна пронајдоа две детски гробници во близина на Берлин и Аугсбург, во кои е најден прибор што веројатно се користел за чување храна за децата закопани таму.

Гробовите се од европското бронзено и железо доба, што се протега од 1200 до 450 година пред нашата ера. Анализата на садовите најдени на дното покажа дека тие содржат кравјо и овчо млеко.

Наодите посочуваат дека животинското млеко е првата храна што мајката им ја давала на децата кога престанувало доењето.

Би можело да ве интересира

Меѓународна финансиска поддршка за обнова на Хераклеа во Битола

Ана Ололовска

Почина Јовица Станковски – археологот кој го промовираше и истражуваше Кокино

Ана Ололовска

Завршија археолошките ископувања на локалитетот Црквиште

Ана Ололовска

Археолозите открија голем замок на Маите во Канкун

Ана Ололовска

Откриени гробници стари 3.500 години на Пелопонез

Ана Ололовска

Во Мексико пронајдено сидро од времето на конквистадорите

Ана Ололовска