Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Од:

Стотина фосили од праисториско морско животно, се пронајдени во Канада, што нуди доста податоци за овој грабливец од важен период во еволуцијата на животот на Земјата.

Животното е наречено „камброрастер фалкатус“. Се смета за далечен роднина на денешните членконоги, како што се пајаците и раковите. Било долго 30 сантиметри, а живеело во камбрискиот период, пред 506 милиони години, кога сите живи суштества се наоѓале во океаните.

Научниците објаснуваат дека суштеството имало канџи што личат на гребло и глава со исто така – необичен облик.

Џо Мојсиук од Кралскиот музеј при Универзитетот на Торонто, нагласи дека камброрастерот кој личи на рак, живеел на морското дно, хранејќи се со организмите од тињата.

Би можело да ве интересира

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска

Министерот Исмаили го посети археолошкиот локалитет „Градиште“ – Девол Град

Ана Ололовска

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис со пантер

Древна биста на Тутанкамон во „Кристи“ продадена за 4,7 милиони фунти

Ана Ололовска