ВИДЕО: Монтажна куќа што би издржала ураган и земјотрес

Од:

Иднината на домувањето во голем дел се состои во монтажни куќи. Тие се сѐ попопуларни оти пред сѐ се релативно поевтини во однос на стандардните бетонски зданија.

Со забрзаниот развој на градежната технологија, сега може и со 3Д печатење да се изгради цела една куќа за релативно кусо време.

Таков е новиот проект на Хаус.ме – потполно самоодржлива монтажна куќа којашто може да се смести каде било. Користи многу малку електрична енергија, а повеќе онаа добиена од покривни сончеви панели. Има и вградена батерија која може да обезбеди дополнително напојување од една недела, во случај на прекин на дотокот на струја.

Куќата содржи и систем за контрола на квалитетот на водата, паметен систем за прочистување на воздух, како и интегриран биоактивен систем за прочистување отпадни води.

Куќа е 3Д-печатена во композитен полимерна рамка за којшто компанијата уверува дека може да издржи и ураган и земјотрес. Прозорите се направени од шест слоеви калено стакло.

Куќата може да се проектира за две, три, четири лица, а разликата е во површината и во 3Д печатените блокови.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Поддршка за иницијативата за архитектонско-урбанистички конкурс за „Треска“

Ана Ололовска

Земјотрес регистриран на границата помеѓу Кина и Киргистан

ДОМ: Зелените приоритети клучни за коалициски настап

Ана Ололовска

Спасовски: Одлуката на “Европските зелени” да го одржат годишното собрание во нашата земја е признание за нашите политики за животната средина

Драган Поповски

ДОМ: „Европските зелени“ со силна поддршка за македонската евроинтеграција

Драган Поповски

Мар Гасија: Европските зелени се за интеграција на Западен балкан во ЕУ

Ана Ололовска