Триптих на Френсис Бејкон од 1981 година продаден на аукција за 80 милиони евра

Од:

Триптих на британско-ирскиот уметник Френсис Бекон вчера е продаден за 80 милиони евра на интернет-аукција на аукциската куќа „Сотби“.

Наддавањето од двајца потенцијални купувачи – еден преку Интернет и еден преку телефон – траело 10 минути. Купувачот претпочита да остане анонимен.

Првичната проценка беше дека цената ќе достигне нешто помалку од 60 милиони евра.

Триптихот инспириран од старогрчката трагедија „Орестија“ од Есхилус, Бејкон го составил во 1981 година. Норвешкиот колекционер Ханс Аструп го купил делото 1984 година и оттогаш беше дел од неговиот музеј.

Бејкон почина во 1992 година. Друг негов триптих во 2014 година беше продаден за речиси 64 милиони евра, а претходно, во 2013 година, друго негово дело во истиот формат на наддавањето достигна рекордна цена од 124,4 милиони евра.

Би можело да ве интересира

Предмети од почетоците на хотелот „Риц” продадени за 1,7 милиони евра

Ана Ололовска

Есенската аукција на „Сотби“ во Женева со два посебно вредни предмети

Ана Ололовска

Писмо на Ван Гог и Гоген продадено за 210.000 евра

Ана Ололовска

Гитара на Принс и рачно напишани текстови на „Битлс“ одат на аукција

Ана Ололовска

Добротворна аукција за Ковид-19 фондот

Ана Ололовска

Дрес на Галис и рекет на Циципас продадени на аукција за поддршка на борбата со Ковид-19 во Грција

Ана Ололовска