Тирамису со малини

Од:

Освежителен десерт со слаб киселкаст вкус на малини и неодолив чоколаден крем …

Состојки:

за кремот:

6 јајца
6 лажици шеќер во прав
450 г малини
500 г маскарпоне сирење
1 големо пакување пишкоти
300 мл сварено јако еспресо кафе
3 лажици мараскино ликер или рум

за чоколадниот крем:

200 мл павлака за готвење
100 г бело чоколадо
200 г црно чоколадо

Подготовка:

– Во еден сад изматете ги жолчките со шеќерот во прав. Додадете го маскарпоне сирењето и измешајте убаво.

– Во друг сад изматете ги белките во густ шлаг и полека додадете ги во изматените жолчки. Полека измешајте со дрвена лажица.

– За чоколадниот крем загрејте ја павлаката за готвење и во неа растопете го и белото и црното чоколадо. Оставете да се излади.

– Сварете го еспресо кафето и додадете го мараскино ликерот или румот во него.

– Пишкотите натопете ги во кафете и наредете ги во тава.

– Над пишкотите нанесете го чоколадниот крем, а над него наредете ги малините (ако се многу кисели претходно увалкајте ги во 2-3 лажици шеќер во прав).

– На крај целиот колач прекријте го со кремот од маскарпоне.

– Повторете ја истата постапка додека не ги потрошите сите состојки. На крај треба да завршите со кремот од маскарпоне и искапете со чоколадниот крем.

– Колачот ставете го фрижидер да се излади и потоа исечете го на коцки и послужете.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните

Бектеши: Инфлацијата на храната ќе биде пет отсто до крајот на годината, тоа ви го ветувам

Орце Костов