Тај Брејди: Вештачката интелигенција нема да ги замени луѓето

Од:

Во складиштата на „Амазон“ секогаш ќе имаат потреба од човечки кадар, нагласи Тај Брејди, главен технолог за роботика во таа компанија во интервју за Би-Би-Си.

Компанијата објави дека има распоредено повеќе од 200.000 роботи што работат во магацини на околу 50 локации.

Сепак, и покрај фактот што Амазон инвестира многу во напредната роботика, Тај Брејди вели дека центрите на компанијата никогаш нема да стигнат до точка каде што би можеле да бидат целосно автоматизирани.

-Никако. Ниту еден атом од моето тело тоа не го гледа, рече тој.

-Начинот на кој размислувам за ова е симфонијата на луѓето и машините кои работат заедно, ви требаат и едното и другото, рече Брејди.

-Предизвикот што го имаме пред нас е – како паметно да ги дизајнираме нашите машини за да ги прошириме човечките способности, рече тој.

Би можело да ве интересира

ЦИА подготвува нов проект – воведување на сопствен модел на вештачка интелигенција

ВИДЕО: Претставени девет човеколики роботи: Нема да правиме востание против луѓето

Катерина Ѓуровски

“AI Tech Summit”- Прв меѓународен високо-технолошки самит за вештачка интелигенција во Скопје

Вештачката интелигенција – потенцијален (не)пријател на новинарството и иднината на медиумите

Крадец украде 570.000 евра благодарение на технологијата за вештачка интелигенција

„Парите исчезнаа, нема враќање назад“: Криминалците користат вештачка интелигенција за нова и многу убедлива измама