Свинско месо со палента

Од:

Убава идеја за ручек оваа недела…

Потребно е:
500 гр свински бут
2 главици кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук
100 мл црно вино
3-4 листови од ловор
супа од коцка
свеж магдонос
сол, бибер
малку мелена црвена пиперка
маслиново масло

Подготовка:
– Месото исечете го на коцки. На малку масло пропржете го кромидот и по неколку минути додадете малку од супата и динстајте уште кратко додека не испари течноста.

– Потоа додадете го месото и кратко пропржете го. Кога месото ќе пушти малку течност, додадете ги лукчето, сецканиот магдонос, листовите ловор и мелената црвена пиперка. Досипете уште малку од супата. Внимавајте сосот треба да биде густ.

– Сега сипете го и виното и динстајте го јадењето уште околу 1 час додека месото не омекне убаво. Зачинете со сол и бибер.

– Палентата сварете ја според упатството на пакувањето. Ставете од палентата на чиниите, а на средината сипете од месото и сосот.

– Ова јадење послужете го со зелена салата или салата од цвекло. По желба наместо палента, ова јадење може да го послужите со пире од компири.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска