Светски ден за заштита на животните

Од:

Секоја година на 4 октомври се одбележува Светскиот ден на животните. Се одбележува на Денот на Свети Франциск, заштитник на животните. Одлуката за тоа беше донесена во 1931 година на Меѓународниот конгрес на приврзаници на движењето за зачувување на природата во Фиренца, Италија.

Целта на Светскиот ден на животните е да се подобри односот кон животинските видови низ целиот свет преку обезбедување поддршка за поединци, групи и организации за заштита на животните.

.Во светот има над 40 000 загрозени видови.

Според Комитетот на ООН за заштита на животните и природата, најмалку 100 видови животни исчезнуваат секој ден поради ловокрадци заради профит.

Меѓу најкритичните видови, кога станува збор за загрозени видови се џиновските панди, тигри, морски желки, големи примати, слонови и носорози.

Активистите за заштита на животните предупредуваат дека дури и во најразвиените земји во светот има „срамни исклучоци на загрозување на животните“ и тие го наведуваат примерот на шпанската борба со бикови и англиската традиција на лов со кучиња, што е забрането.

Негативни примери вклучуваат кинески фарми со мечки, кои се чуваат за медицински цели, нехуман лов за извоз на морски желка во Индонезија и Јапонија и низа други закани за преживување на животните. Особено внимание се посветува на заканата за тигрите, кои се делумно изумрени.

Би можело да ве интересира

Миленичињата позитивно влијаат при карантин и изолација

Ана Ололовска

Истражување: Кучињата можат да поврзуваат зборови со предмети

Ана Ололовска

Крокодил станал вегетариjанец

Ана Ололовска

„Мачка со две лица“ – хит на Инстаграм

Ана Ололовска

Куче не сака да се раздели од својата почината сопственичка

Ана Ололовска

Бенсон – од бездомник, до Инстаграм-ѕвезда

Ана Ололовска