Социјалните мрежи немаат големо влијание на задоволството кај адолесцентите

Од:

Негативните ефекти од употребата на социјалните мрежи врз задоволството кај тинејџерите се незначителни, односно скоро и да не постојат, посочува ново истражување што опфатило 12.000 адолесценти во Велика Британија.

– Семејството, пријателите и училиштето имаат доста поголмо влијание врз среќата и благосостојбата кај децата на возраст од 10 до 15 години, нагласуваат истражувачите од Универзитетот Оксфорд.

Трудот објавен во списанието „ПНАС“ се обидува да одговори на прашањата – дали тинејџерите кои користат социјални медиуми, се помалку задоволни од својот живот и дали адолесцентите кои се помалку задоволни со својот живот во поголема мера ги користат социјалните мрежи?

Научниците нагласуваат и оти досегашните истражувања околу поврзаноста меѓу гледањето во екран, технологијата и менталното здравје на децата, честопати беа противречни. Професорите Ендрју Пжyбyлски и Ејми Орбен оценуваат дека тие студии најчесто се темелат на ограничени податоци коишто не ја даваат вистинската слика на нештата.

Професор Пжyбyлски притоа истакнува дека 99,75 отсто од задоволството кај луѓето немаат никаква врска со користењето социјални мрежи.

Студијата спроведена во периодот меѓу 2009 и 2017 година сепак покажува дека социјалните мрежи имаат малку поголемо влијание врз дјевојчињата отколку врз момчињата, но таа разлика е премногу мала.

Би можело да ве интересира

Јувентус втор најпопуларен италијански бренд на Инстаграм, прв е Гучи

Ана Ололовска

Си-Ен-Би-Си: „Фејсбук“ се во проблеми, не знаат како да потрошат 52 милијарди долари

Ана Ололовска

Фејсбук ќе им плаќа на корисниците за учество во анкети

Ана Ололовска

Фејсбук наоѓа профили само со помош на снимка од нечие лице

Ана Ололовска

Амнести: Работниот модел на „Гугл“ и „Фејсбук“ е закана за човековите права

Ана Ололовска

Фејсбук отстрани две милијарди лажни профили и над три милијарди содржини

Ана Ололовска