Сочен колач со јаболки и ореви и неодолив крем од сирење

Од:

Совршен сладок вкус…

Потребно е:
за тестото:
300 гр брашно
190 гр кафеав шеќер
250 мл масло
4 јајца
1/2 лажиче сода бикарбона
1 лажиче цимет
2 јаболки, изрендани
100 гр ореви, сецкани

за кремот:
100 гр омекнат путер
200 гр крем сирење
50 гр кафеав шеќер
1 лажица мед

Подготовка:
– Во еден подлабок сад ставете ги брашното, содата, циметот и шеќерот.

– Додадете ги маслото, јајцата и изренданите јаболки и убаво изматете со миксер.

– На крај додадете ги оревите и измешајте.

– Смесата истурете ја во калап за торта кој претходно убаво сте го намастиле со путер.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 45 минути. Оставете да се излади печеното тесто.

– За кремот измешајте ги сите состојки да добиете хомогена смеса.

– Тестото исечете го по должина на два дела.

– Во украсна чинија ставете го едното тесто и премачкајте го со дел од кремот. Над него ставете го второто тесто и премачкајте го со остатокот од кремот.

– Во сад на рингла ставете ги јаболките исечени на кришки. Додадете малку шеќер, ванилин шеќер и сок од лимон и кратко варете ги додека малку да омекнат. Јаболките наредете ги на тортата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска