Салата со млади компири и боранија

Почувствувајте го вкусот на Медитеранот во вашата уста…

Потребно е:
1,8 кг млади компири
450 г сечкана боранија
3 големи испечени црвени пиперки, излупени и исечкани
115 г сечкан црвен кромид
200 г маслинки без семки
1 рака сечкан свеж магдонос
1 рака свежи листови рукола
1 краставица

за преливот:
2 лажици сенф
80 мл вински оцет
1/2 лажиче сол
80 мл маслиново масло

Подготовка:
– Компирите ставете ги да се варат во солена, ладна вода. Оставете да почне да врие на висока температура, а потоа смалете ја температурата и оставете ги да се доварат околу 15 минути, односно додека не омекнат. Исцедете ја водата и оставете ги компирите да се изладат.

– Во исто време во посебен сад сварете ја боранијата во солена вода додека не омекне. Исцедете ја и ставете ја во сад со ладна вода.

– Додека се варат компирите и боранијата подгответе го преливот. Во сад измешајте ги сенфот, оцетот, солта и маслиновото масло.

– Кога ќе се изладат компирите, исечете ги на половинки или, пак, ако се мали оставете ги цели и ставете ги во една длабока чинија. Додадете ги боранијата, пиперките исечени на ленти, кромидот, исечената краставица и маслинките.

– На крај додадете го преливот и измешајте. Оставете ја салатата да отстои, а пред да ја послужите посипете ја со сечкан свеж магдонос и листови рукола.

Би можело да ве интересира

Сладолед од малини

Ана Ололовска

Пикантни тиквички

Ана Ололовска

Таратур со ореви

Ана Ололовска

Рагу со мелено месо

Ана Ололовска

Пилешко со шафран, леќа и зеленчук

Ана Ололовска

Тоскански сладолед од лешници

Ана Ололовска