Развиена вештачка интелигенција која го открива ракот на дојката години пред да се развие

Од:

Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ) разви вештачка интелигенција (АИ) која може да го препознае потенцијалниот развој на рак на дојка неколку години пред да биде откриен со мамограф.

Доктор Лари Нортон, кој работи на проектот, објасни како функционира оваа технологија. Имено, станува збор за компјутерско потпомогнато детектирање кое постои од крајот на 1990-тите, но технологијата постојано се подобрува, пренесува CNN.

MIT користеше вештачка интелигенција за да го предвиди развојот на рак на дојка. На фотографиите од моделот што го произведува, може да се види дел од ткивото кое беше идентификувано како област со висок ризик, која четири години подоцна се претвори во рак.

„Има многу абнормалности на фотографијата што ја гледате, но тие се всушност промени кои не се рак. Не можеме се да го наречеме рак бидејќи тогаш секој што оди на мамограм би морал да оди на биопсија. Тоа не е многу практично. Она што го прави МИТ е да ги идентификува областите со висок ризик пред да развијат рак на дојка. Она што човечкото суштество може да го направи, а машината не, е да нарача дополнителни тестови како мамограми со контраст или магнетна резонанца“, објасни Нортон.

Тој истакнува дека вештачката интелигенција е само уште една алатка која им помага на радиолозите подобро да ги толкуваат наодите.

„Овој тест нема да ја замени работата на радиолог. Ова е медицина и мора да се прават индивидуални проценки на пациентите“, заклучи тој.

Пред две години, тим од научници од Лабораторијата за компјутерски науки и вештачка интелигенција на MIT и клиниката Jameel демонстрираа систем за длабоко учење за да се предвиди ризикот од рак користејќи само мамограм на пациентот.

За таа цел, тие го адаптираа нивниот алгоритам „Mirai“ за да ги опфати уникатните барања за моделирање на ризик.

Mirai ги моделира факторите на ризик на пациентот во повеќе идни временски точки и може опционално да користи клинички фактори на ризик, како што се возраста или семејната историја, доколку се достапни.

Алгоритмот е исто така дизајниран да произведува предвидувања кои се во согласност со малите варијации во клиничките поставки, како што е изборот на машина за мамографија.

Би можело да ве интересира

Ѓоргиевска: Со заеднички ангажман да ја поттикнеме и поддржиме научно-истражувачката дејност кај жените

А1он

Јапонски научници развиваат вакцина против стареење

Ана Ололовска

Американски хирурзи успешно трансплантираа бубрег од свињa на човек

Ана Ололовска

Суперхероите од вистинскиот живот

Ана Ололовска

Вештачка интелигенција предложи лек за редок рак кај децата

Ана Ололовска

ОН повикуваат на мораториум за системите за вештачка интелигенција

А1он