Пронајден најстариот гроб во Кина

Од:

Археолози во јужната кинеска провинција Гуангдун пронашле гробница стара 13.500 години, што претставува досега најстар гроб откриен во Кина.

Во гробот е закопана девојка на возраст меѓу 13 и 18 години, со обезглавено тело, сместено во положба на клечење.

Археологот одговорен за ископувањата смета дека телото намерно било поставено во гробот во таква позиција. Покрај скелетот се пронајдени алатки и предмети, што според него, укажува дека и во тоа време постоеле погребни ритуали.

Гробови со тела поставени во слична положба и претходно биле пронаоѓани во јужна Кина и југоисточна Азија, но тие потекнувале од понов датум. За разлика од ова, во антички гробови откриени во северна Кина, телата биле положувани на грб со испружени раце и нозе.

Би можело да ве интересира

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска

Министерот Исмаили го посети археолошкиот локалитет „Градиште“ – Девол Град

Ана Ололовска

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис со пантер