Прескокнувањето на појадокот опасно за нашето здравје

Од:

Изоставувањето на појадокот може да биде штетно за нашето здравје, оти двојно го зголемува ризикот од артеросклероза, односно проширување на артериите.

Резултатите од студија направена во Шпанија, со која била следена здравствената состојба на 4.000 луѓе во период од 10 години, укажуваат дека 25 проценти од нив појадувале правилно и го обезбедиле потребниот дневен внос на калории.

Но, мнозинството од испитаниците, околу 70 отсто, конзумирале едвај пет отсто од потребниот внос на калории, а три проценти често го прескокнувале појадокот. Кај последните, ризикот од срцеви заболувања е најголем.

Кај оние што не појадуваат, се забележани прекумерна телесна маса, висок крвен притисок и високо ниво на шеќер во крвта.

Би можело да ве интересира

Колку добро го познаваме нашето срце

Предраг Петровиќ

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска