Пожар ја уништил последната египетска колонија на Блискиот Исток

Од:

Најновите археолошки ископувања во Израел, на подрачјa од Газа до Галилеја покажуваат дека последната позначајна колонија на Египетското Царство на фараоните – Канан исчезнала по побуна во којашто биле запалени некои од најважните египетски утврдувања во тој дел на Азија.

Тоа се случило околу 1125 година пр.н.е. и тоа го означило крајот на египатската окупација на Канан. При сеопфатни истражувања на израелските археолози, пронајдени се саркофази карактеристични за египeтскиот начин на изработка, како и скулптури-сфинги, тотеми на божества и портрети на владетелите, објави интернационалниот двомесечник „Аркиолоџи“.

Според археологот Израел Финклстајн од Универзитетот на Тел Авив, областа Канан за Египет била значајно стартешко место, откаде што можело да се контролира движењето на Хетите и трговските патишта од Средна Азија кон Средоземноморјето.

Земјата Канан била освоена од Египет 1458 пр.н.е., по Битката кај Мегида (денес во северен Израел). Победата на Египќаните врз Кананитите ја предводел фараонот Тутмос Трети, и таа важи за една од најславните, оти е забалежана на многу рељефи низ цел Египет.

Би можело да ве интересира

Пред 50 години британската армија влезе во Северна Ирска

А1он

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Ана Ололовска

ВИДЕО: Во Балтикот пронајден брод стар пет века

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска