По реставрацијата, Јужната гробница во Сакара достапна за јавноста

Од:

По реставрацијата, древната Јужна гробница од времето на владетелот Џосер – фараон на Египет кој живеел пред повеќе од 4.500 години, сега е достапна за јавноста.

Структурата се наоѓа претежно под земја и има лавиринт од ходници, украсен со хиероглифски резби и плочки. Во средишното погребно окно има масивен саркофаг од египетската Трета династија. Сепак, фараонот всушност не е погребан таму, туку во блиската „Скалеста пирамида“. Двете гробници се дел од комплексот Сакара близу Каиро – едно од најбогатите археолошки наоѓалишта во Египет.

Според УНЕСКО, Скалестата пирамида е најстарата позната пирамида и еден од раните примери на монументална архитектура од древниот свет. Се верува дека била инспирација за пирамидите во Гиза.

Египетското Министерство за антиквитети и туризам соопшти дека отворањето на гробницата оваа седмица го означи завршувањето на реставраторските работи што започнаа 2006 година, кои имаа цел зајакнување на подземните ходници, реновирање и заштита на резбите и поплочените ѕидови и поставување на осветлување. Гробот е отворен за јавноста од вчера.

Покрај јужната гробница, во Сакара има најмалку 11 пирамиди, вклучувајќи и стотици гробови на тогашни државнии големци, почнувајќи од Првата династија (2920 г. – 2770 г. пр.н.е.) до Коптскиот период (395-642). Наоѓалиштето е дел од поголемата некропола на древноегипетската престолнина Мемфис, којашто ги вклучува и познатите пирамиди во Гиза, како и помалите пирамиди во Абу Сир, Дахшур и Абу Рувејш. Урнатините на Мемфис беа прогласени за светско наследство на УНЕСКО во 1970-тите.

Би можело да ве интересира

Статуи на Афродита и Дионис откриени во Турција

Ана Ололовска

Архелошоки наоди во Стибера, откриена агора, мермерна биста и артефакти

А1он

Археолошки сознанија: Трескавец култно место со голема античка населба

Ана Ололовска

Откриена вековна мистерија околу британски манастир

Ана Ололовска

На штипскиот локалитет Пилав Тепе откриена доцноантичка некропола

А1он

Завршија археолошките истражувања на локалитетот „Кале“ кај село Стари Град

Ана Ололовска