Писмо на Ван Гог и Гоген продадено за 210.000 евра

Од:

Писмо, напишано заеднички од славните уметници Винсент ван Гог и Пол Гоген, во кое тие говорат за своите посети на борделите и своите впечатоци од таму, е продадено за 210.600 евра на аукција во Париз.

Наддавањето е организирано од „Аристофил колексион“.

Се говори и како тие двајцата сакаат да „ја преродат“ современата уметност и да создадат „здружение на уметници“… Писмото е потпишано од двајцата и е адресирано кон нивниот пријател Емил Бернар. Испратено е во средината на ноември 1888 година, речиси две години пред Ван Гог да почине на 37-годишна возраст.

Гоген есента пристигнал во Арл, каде што Ван Гог живеел, и двајцата минуваат неколку „бурни“ креативни заеднички месеци. Тогаш Ван Гог си го исекол своето десно уво.

Во писмото, Холанѓанецот вели дека тогашната уметност се движи кон „безгранична ренесанса“. Гоген пак, ја напишал последната страница, каде што пишува: „Не го слушајте Винсент. Како што знаете, тој лесно се мами”.

Французинот починал на Маркишките Острови 1903 година.

Би можело да ве интересира

Автопортрет на Рембрант продаден за 16 милиони евра

Ана Ололовска

Видео играта Супер Марио од 1985 година продадена на аукција за 114.000 долари

Ана Ололовска

Триптих на Френсис Бејкон од 1981 година продаден на аукција за 80 милиони евра

Ана Ололовска

Предмети од почетоците на хотелот „Риц” продадени за 1,7 милиони евра

Ана Ололовска

Есенската аукција на „Сотби“ во Женева со два посебно вредни предмети

Ана Ололовска

Гитара на Принс и рачно напишани текстови на „Битлс“ одат на аукција

Ана Ололовска