Писмо на Ајнштајн од 1950 година на аукција во Ерусалим

Од:

Писмо од Алберт Ајнштајн во кое се обработува „Теоријата на сè“ и нејзиното докажување, ќе биде ставена на аукција следниот месец во Ерусалим.

Наддавањето, закажано за 3 декември, ќе го организира аукциската куќа „Кедем“. Почетната цена на овој историски запис е 20.000 американски долари.

Во писмото испратено до математичарот Ернст Габор Штрос во јуни 1950 година, Ајнштајн одговара на неговите критики за неговата работа. Писмениот документ дава увид во тековната работа на двајцата научници тоа време. Штрос бил соработник на Ајнштајн меѓу 1944 и 1948 година. Имаат три заеднички научни труда.

– Ова е запис со исклучителна историска вредност, изјави Мерон Ерен, сопственичка на аукциската куќа.

Писмо на Ајнштајн од 1954 година, каде што нобеловецот ги споделува своите ставови за Бог и религијата, во 2018 година беше продадено на аукција во Њујорк за речиси три милиони долари.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Научници го пресоздадоа гласот на древна мумија

Ана Ололовска

Босанците крстија ѕвезда и планета по Босна и Неретва

Ана Ололовска

Откриена најдлабоката точка на Земјата, три и пол километри под морското ниво

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Мистериозен сигнал открива нов вид ѕвезден систем

Татјана Ташкова

Јапонците разработуваат теорија за долговечноста

Ана Ололовска

Јапонски научници оживеаја мозок од мртов глушец

Ана Ололовска