Пилешко со шафран, леќа и зеленчук

Од:

Богатство од мириси и неверојатен вкус…

Потребно е:
500 г пилешко бело месо
250 г црвена леќа
100 г корен од целер
70 г корен од пашканат
1 главица кромид
2 моркови
2 лажици маслиново масло
1 лажиче кари
1 г шафран
1/2 лажиче мелен ким
1/2 лажиче коријандер
1/2 лажиче цимет во прав
400 мл пилешка супа
1 млад кромид

Подготовка:
– Кромидот, целерот и пашканатот исечете ги на мали коцки. Морковите исечете ги на тркалца. Пилешкото месо исто исечете го на коцки.

– Во подлабок сад на рингла загрејте го маслото и на него испржете го пилешкото месо со постојано мешање. Ставете сол и црн пипер по вкус.

– Додадете ги кромидот, морковите, целерот и пашканатот и динстајте 15-тина минути.

– Потоа додадете кари, шафран, ким, коријандер и цимет. Сипете ја супата и варете на тивко уште 10-тина минути.

– Леќата исчистете ја, измијте ја под млаз ладна вода и додадете ја во садот на рингла. Варете додека не омекне леќата.

– На крај зачинете ако е потребно со уште малку сол и црн пипер.

– Младиот кромид исечкајте го. Јадењето сервирајте го во чинии и одозгора посипете со сечканото младо кромитче.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска