Пештерските луѓе во Калифорнија земале халуциногени супстанци

Од:

Тим од американски, британски и јужноафрикански истражувачи откри јасни докази дека пештерските луѓе кои живееле во денешна Калифорнија, користеле халуциногени растенија.

Имено, тие пронајдоа цртежи на билката наречена „Феникс дактилифера“ (Phoenix dactylifera) – еден вид буника, на sидовите на Пештерата Пајнвил. Ова дрво и овошните плодови се познати по своето психоактивно дејство.

„Имаме јасни индикации дека староседелците во Калифорнија ја користеле оваа буника, па ја насликале и на ѕидовите. А, исто така, цртале и визуелни појави што им биле прикажани при состојба на транс поради земањето на халуциногената супстанција“, се вели во извештајот од испитувањата.

Римскиот хроничар Плиниј Постариот говори за употребата на буниката и во Стара Хелада… Имено, растението го земале свештеничките на богот Аполон за „да дојдат до пророштвата“.

Би можело да ве интересира

Истакнати жени владетелки и хероини од антиката

Ана Ололовска

Најстарата географска карта на Европа пронајдена во Бретања

Ана Ололовска

Познати историски личности чии гробови никогаш не се пронајдени

Ана Ололовска

Познатата Таписерија од Бајо оди на реставрација

Ана Ололовска

Клучот од занданата во која починал Наполеон, продаден за 92.000 евра

Ана Ололовска

Записи на Дарвин исчезнаа од Библиотеката во Кембриџ

Ана Ололовска