Печурките го намалуваат ризикот од рак на простата

Од:

Истражување на јапонски научници посочува дека консумацијата на печурки штити од рак на простата, доколку се јадат трипати во седмицата.

Проучувањето е спроведено во Универзитетот на Тохоку и траело 13 години. Во испитувањата учествувале приближно 40.000 мажи на возраст меѓу 40 и 80 години.

Резултатите говорат дека јадењето печурки трипати седмично го намалува ризикот од некое онколошко заболување за 20 отсто. Се претпоставува дека причината за тоа веројатно се должи на соединенија коишто го намалуваат машкиот хормон причинител на ракот на простатата.

Печурките, исто така, имаат поволно влијание и кај повеќе видови воспаленија.

Би можело да ве интересира

Нов вид контрацепција за мажи

Ана Ололовска

Фарбите за коса го зголемуваат ризикот од рак на дојка

Ана Ололовска

„Пепси“ и „Кока Кола“ ќе го намалат шеќерот во своите пијалаци и ќе го ограничат рекламирањето

Ана Ололовска

Контролирано плачење – нов начин за побрзо заспивање на бебето

Ана Ололовска

Здравјето и шеќерот: Се повеќе јадеме слатко – што е проблем и како против тоа да се бориме

Ана Ололовска

Јапонците разработуваат теорија за долговечноста

Ана Ололовска