Печурките го намалуваат ризикот од рак на простата

Од:

Истражување на јапонски научници посочува дека консумацијата на печурки штити од рак на простата, доколку се јадат трипати во седмицата.

Проучувањето е спроведено во Универзитетот на Тохоку и траело 13 години. Во испитувањата учествувале приближно 40.000 мажи на возраст меѓу 40 и 80 години.

Резултатите говорат дека јадењето печурки трипати седмично го намалува ризикот од некое онколошко заболување за 20 отсто. Се претпоставува дека причината за тоа веројатно се должи на соединенија коишто го намалуваат машкиот хормон причинител на ракот на простатата.

Печурките, исто така, имаат поволно влијание и кај повеќе видови воспаленија.

Би можело да ве интересира

Циметот помага против состојба на преддијабет

Ана Ололовска

Истражување: Ограничената употреба на мобилните телефони го намалува ризикот од смрт

Ана Ололовска

Расизмот и шовинизмот влијаат лошо на севкупното здравје

Ана Ололовска

Трудниците и нивната специфична потреба за одредени јадења

Ана Ололовска

Топлотниот стрес станува се поголема опасност за луѓето

Ана Ололовска

Коензимот НАД плус – фактор во плодноста кај жената

Ана Ололовска