Откриена планета на која една година трае помалку од осум часа

Од:

Астрономите пронајдоа далечна егзопланета чија површина би можела да биде направена од стопено железо, пишува „Индепендент“.

Планетата, класифицирана како GJ 367b, е оддалечена 31 светлосна година од Земјата и има дијаметар од нешто повеќе од 9.000 km, што ја прави приближно со големина на Марс.

„Со прецизно одредување на нејзиниот радиус и маса, GJ 367b е класифицирана како карпеста планета“, рече Кристин Лам од Германскиот авијациски центар.

„Се чини дека има сличности со Меркур. Ова го става меѓу помалите планети на Земјата и го носи истражувањето чекор напред во потрагата по „друга Земја““, рече таа.

Една година на оваа планета трае помалку од осум часа, што ја прави дел од групата планети со „ултракраток период“ (ultra-short period-USP), кои орбитираат околу својата ѕвезда помалку од еден Земјиен ден.

Бидејќи планетата е толку блиску до ѕвездите, температурата на нејзината површина би можела да достигне 1.500 степени целзиусови – повеќе од 500 пати поголема од онаа на Земјата.

„Веќе знаеме неколку од нив (USP планети), но нивното потекло моментално е непознато“, рече д-р Лам, додавајќи: „Со мерење на прецизните основни својства на планетата USP, можеме да добиеме увид во историјата на формирањето на системот и еволуцијата.

Истражувачите ги утврдиле радиусот и масата на планетата со висок степен на прецизност со мерење на нејзината радијална брзина – осцилација додека се движи кон и од Земјата – што исто така им дало повеќе информации за нејзината внатрешна структура.

„Високата густина покажува дека на планетата доминира железно јадро“, велат од Германскиот центар за воздухопловство.

Се вели дека овие својства се слични на оние на Меркур, со неговото непропорционално големо јадро од железо и никел што го разликува од другите копнени тела во Сончевиот систем.

Би можело да ве интересира

Астрономите бараат од јавноста да им помогне да ја именуваат новата планета