Откриена најстарата христијанска кралска гробница во Велика Британија

Од:

Градежни работници во 2003 година, работејќи на автопат, откриле подземна просторија, за која сега археолозите сметаат дека можеби е најстарата христијанска кралска гробница во Велика Британија.

Просторијата е откриена близу селото Притлвел. Според новите сознанија, гробницаата е стара 1.400 години. Меѓу пронајдените предмети, археолозите регистрирале златно копче за појас, остатоци од харфа, стаклени садови и раскошен сад за вода.

Археолозите сметаат дека луксузните предмети укажуваат дека покојникот имал висока положба, а можеби бил и принц. Двата златни крста на ковчегот, пак, покажуваат дека гробот е христијански.

Софи Џексон од Лондонскиот археолошки музеј, одговорна за истражувањата, го спореди откритието со она на Тутанкамоновата гробница.

Би можело да ве интересира

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска

Министерот Исмаили го посети археолошкиот локалитет „Градиште“ – Девол Град

Ана Ололовска

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис со пантер