Опасна медуза е забележана во Которски залив

Од:

Медузата “Компас”, која припаѓа на група потенцијално опасни, е забележана во заливот Котор. Изгорениците што овие животни можат да ги предизвикаат се многу болни, но не се опасни по живот.

Во заливот тие се појавуваат циклично, на секои неколку години, за порталот на РТЦГ, изјави Бранка Песториќ од Институтот за морска биологија.

Песториќ вели дека овој вид на медуза била многу честа појава во заливот во 2014 година.

“Возрасни единки може да пораснат до 40 сантиметри во дијаметар, и до 2 метри во должина, а на нивните периферни точки има топли клетки. Овој вид медуза припаѓа во група на потенцијално опасни медузи”, рече Песториќ, предупредувајќи ги капачите да бидат внимателни .

“Ветерот, дождот, брановите, морските струи влијаат врз нивната висока смртност, се носат со морски струи и бранови, така што често можеме да ги видиме во поголем број во заливите, покрај брегот или на копно”, предупреди Песториќ.

Таа објасни дека глобалното зголемување на морските температури, прекумерниот риболов, како и интензивната градба на брегот, го поддржуваат развојот и предизвикуваат зголемен број на медузи.

“Тоа не е феномен карактеристичен само за Црна Гора, тој е многу присутен во Јадранското Море и Медитеранот, особено на источниот јадрански брег, италијанскиот, како и во северниот дел на Јадранското Море”, рече Песториќ.

“Има многу од нив во пролетта, токму поради начинот на кој тие се репродуцираат, но мал процент од нив, односно многу мал број достигнува целосна зрелост, и овој број не се очекува да биде висок во летните месеци”, рече Песториќ.