Нова теорија: Едгар Алан По не се самоубил

Од:

Научници од универзитетите во Остин (Тексас, САД) и Ланкастер (Велика Британија), истражувајќи го творештвото на писателот Едгар Алан По, а со помош на современи аналитични методи, тврдат дека ги разоткриле тајните на неговата смрт. Според тоа, тој не се самоубил.

– Мислам дека тој навистина западнал во депресија на крајот на својот живот, но не се самоубил, изјави психологот Рајан Бојд од Универзитетот во Ланкастер.

Стручњаците ги проучувале расказите и стиховите на писателот, при што установиле дека тој нашироко употребува зборови полни негативни емоции („лошо”, „тажно”, „зло”) и заменки во прво лице („јас”, „мое”), во време кога преживувал тешки животни настани (на пример – смртта на неговите родители и сопругата).

Претходни проучувања докажаа дека ако со тек на времето, такви јазични обележја само се нагласуваат – тоа е знак дека човекот е блиску до самоубиство. Но во случајот со Алан По, научниците откриваат дека тие зборови, напротив, не се појавуваат последната година од животот на писателот.

На 3 октомври 1849 година, Едгар Алан По е најден во бессознание на улица во Балтимор, Мериленд, САД. Четири дена подоцна, тој починал в болница на 40-годишна возраст. Биографите и истражувачите се склони да веруваат дека зависноста од алкохол, мозочен тумор, сифилис, дијабетес или друга болест се можните причини за смртта на писателот. За жал, сите записи и документи по тоа прашање се изгубени.

Би можело да ве интересира

Украдениот свиток на Мао Це Тунг пронајден пресечен на половина

Ана Ололовска

Југословенскиот брод „Галеб“ оди на реставрација

Ана Ололовска

Половина Оклахома прогласена за резерват на Домородните Американци

Ана Ололовска

Француски шлем од 1915 година штити подобро од новите американски шлемови

Ана Ололовска

Неандерталците знаеле да пливаат

Предраг Петровиќ

Во Мексико пронајдено сидро од времето на конквистадорите

Ана Ололовска