Науката го објасни начинот на движење на летечката змија

Од:

Тим научници од Универзитетот Вирџинија Тех, објавија труд во кој го објаснуваат начинот на којшто летечката змија (Chrysopelea paradisi) се движи низ воздухот, преминувајќи од едно дрво на друго, и тоа прилично големо растојание.

Летечката змија живее во Јужна и Југоисточна Азија. Новите сознанија говорат дека таа се движи со „лизгање“ низ воздухот. Ајзек Џетон, предводникот на научниот тим вклучен во истражувањето, за Си Ен Ен објаснува дека овие змии прават брановидно движење додека се движат низ воздухот, слично и како кога се движат на копно. Тој верува дека тоа брановидно движење спречува змијата да се преврти и да падне пред да стигне до целта.

Првата, експериментална фаза се одвивала во лабораторија. Во следната фаза, истражувачите ќе набљудуваат како змиите скокаат од дрво на дрво и како „летаат“ во реални услови, нагласи Џетон.

Истражувањето е објавено во списанието „Нејчр физикс“.

Би можело да ве интересира

Земјата соочена со магнетна бура

Ана Ололовска

Земјата од 1994 година изгубила 28 трилиони тони мраз

Ана Ололовска

ВИДЕО: Крај Земјата мина астероид, најблиску досега

Ана Ололовска

Мистериозна магнетна аномалија над Земјата

Ана Ололовска

Преку 100 организации низ целиот свет бараат ново човеково право – на здрава Планета

Ана Ололовска

Поларните мечки ќе исчезнат до 2100 година

Ана Ололовска