НАСА плаќа 16.500 евра за лежење и гледање ТВ

Од:

НАСА бара доброволци кои за 16.500 евра ќе треба да лежат в кревет два месеца, да читаат и да гледаат телевизија. Пријавите за огласот завршуваат на 24 мај, а тестирањето почнува во септември.

Целта е тестирање на вештачката гравитација, бестежинската состојба и вселенското зрачење. Учесниците во истражувањето ќе лежат во специјализирани кревети два месеца, за да се види како летот во Вселената, односно изолацијата и просторното ограничување влијаат на човековото тело.

Кандидатите ќе имаат телевизор, списанија и други занимливости, а за оваа „работа“ има само еден услов… Тој што ќе биде примен не смее да станува 60 дена од креветот. Значи, ќе гледа ТВ, ќе чита, ќе јаде и ќе врши нужда лежејќи.

Амерканската агенција НАСА го води овој експеримент во соработка со Европската вселенска агенција (ЕСА) и Германскиот вселенски центар.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Чудна појава над небото во Шпанија

Ана Ололовска

НАСА го покажа ураганот Дориан од вселената

НАСА истражува први обвинувања за криминал во вселената

Ана Ололовска

НАСА: На Гренланд има доволно мраз за да го зголеми нивото на морињата за 7,5 метри

Ана Ололовска

Над 3.000 лица од државава ги испратиле своите имиња за мисијата „Марс 2020“

ВИДЕО: НАСА тврди дека открила „Супер Земја“

Татјана Ташкова